Tab Menu

Kawal Tulisan Anda

Jom Jadi Geng

Tuesday, December 4, 2012

Program Selepas SPM


Assalamualaikum & selamat petang ...


Phiuhh , panas sungguh cuaca petang ni , langit kelihatan mendung tapi hujan tak turun-turun .Daripada buat derk je dalam bilik baik aku coretkan sedikit pandangan aku tentang aktiviti-aktiviti cuti sekolah espeacially untuk lepasan-lepasan SPM ni (termasuk aku tahun ni) almaklumlah dah merdeka soo kena lah tebus balik ketension nan masa duduki exam lepas. hehe





Banaaaayyyakkk sangat program-program lepasan SPM yang telah dirancang tapi sebahagian nya tinggal kenangan , mula-mula je beria macam hangat-hangat taik ayam .Jadi , yang pertama sekali apa yang bermain di fikiran koranng masa korang tengah tension nak amik SPM dulu , kawan-kawan aku ramai yang kata "Nak keje lah" , "Nak amik lesen lah" , "Nak main game lah" , "Nak duduk rumah je" . Hmmmm semua boleh pakai tapi mestilah berbaloi kalau duduk rumah asyik membesarkan badan je memang tak patut , takk patut .

Bagi pandangan aku lah , kalau korang nak duit poket dengan persediaan untuk masuk Universiti sebaiknya mintaklah kerja , kalau tak larat untuk kerja berat amik kerja ringan-ringan .Sekarang ni ramai di kalangan kawan-kawan aku kerja di AEON (almaklumlah baru bukak hari ni) ade kerja dekat kedai kasut , baju , spender pun ada. Jadi nak seribu daya tak nak seribu dalih.Bila cukup je haribulan dah dapat basic income RM700 ke atas.Jadila untuk kos korang sambung beljar nanti.




Yang kedua , kalau korang anak orang kaya atau mak bapak korang tak bagi korang kerja (ni anak mak ni haha) korang mintak mak bapak korang hantar korang pergi maahad mana-mana (mesti ada yang tak mau tuh) .Haritu aku tanya kawan aku Aishah || Aku: eh Aishah , kau nak keje mane nanti lepas SPM ? || Aishah: eh keje? tak lah ,ingat nak mintak masuk sekolah pondok mana-mana...tahu kat mana yang baik? || Aku : hehehe ..... Bagus jugak tu menuntut ilmu agama barulah berkat. Mesti mak bapak korang tak halang punyalah , tapi kalau hati korang halang entohhleee .

Last sekali , haaa ni jenis macam aku , hehe .Kalau korang ni jenis malas(sikit-sikit je) dan nakk feeedommm (tak mau kena arah dengan boss) korang boleh try perniagaan kecil-kecillan .Tapi orang sekarang ni lebih suka buat bisness guna facebook .Jadi gunalah kemudahan yang ada sebaiknya ^_^Lagi satu kalau korang tak reti nak handle permulaan perniagaan (tak nak bagi modal bolehlah sertai program-program DROPSHIP ataupun RESELLER . Bagus program macam ni boleh jana duit tanpa keluar modal. Aku pun nak test jugak program macam ni.Belambak program  ni , cari je kat goggle tapi kena lah hati-hati jugak .Cari yang boleh dipercayai macam aku , aku jadi reseller sepupu aku kan cantek tu hehe.



Okay aku rasa tu je cadangan aku untuk korang . Sebenarnya banyak lagi cara nak dialkukan sepanjang cuti korang tu sebab rezeki ALLAH kan tak terkira luasnya.Bergantung pada hati kita je nak ushakan ke tak .Okayy harap benda ni bagi korang informasi yang berguna (entohlee) Choww !

1 comment: